Апокаліпсис

Апокаліпсис (Apocalypto / Апокалипсис). США, 2006. Режисер [Мел Гібсон->mel-gibson]. У ролях: Руді Янгблад, Жерардо Тарачена, Далія Ернандес, Джонатан Брюер, Рауль Трухільо.

ТРК “Україна”, понеділок 5 листопада, 21.10

Пригодницька епопея, дія якої відбувається наприкінці епохи колись великої цивілізації майя. Головний герой – юнак, чиє спокійне життя перервало безжалісне вторгнення загарбників. Він змушений вирушити у подорож світом, де панують жах і насилля.

apocalypto1.jpg

Цивілізація майя, яка існувала понад тисячу років, побудувала процвітаючі міста і гігантські піраміди, створила високорозвинуте суспільство і досягла видатних результатів у науці та культурі. Усе це було дуже швидко знищено. Залишилось лише кілька пірамід, що заросли лісами, і таємниця. 500 років потому Гібсон вирішив зняти сучасний пригодницький фільм, перетворивши його на варіацію вічного міфу про спроби людини на межі загибелі врятувати те, що для неї найдорожче.

“Апокаліпсис” з’явився на світ багато в чому завдяки [“Страстям Христовим”->passions-of-christ]: Гібсон відчув, що глядачів цікавлять стрічки, які не тільки розважають й тримають у напрузі. “Мені здається, люди хочуть бачити великі історії, які діють на них і емоційно, і духовно, – каже режисер. – Я хотів зробити фільм, в якому події розгортались б з карколомною швидкістю”. Мел та його співавтор, сценарист Фарад Сафінія, провели довгі місяці за читанням міфів майя про створення і руйнування, вивчаючи в тому числі священний пророцький текст, відомий як “Пополь-Вух”. Вони ознайомились з усіма теоріями, які пояснюють загибель цивілізації майя, і з найновішими археологічними відкриттями у цій галузі, а потім здійснили подорож місцями майя, яке справило на них глибоке враження. Гібсон та Сафінія багато розмовляли з доктором Річардом Д. Хансеном, всесвітньо відомим археологом і експертом з цивілізації майя, який став консультантом фільму.

apocalypto1.jpg

Чим глибше автори картини проникали в культуру майя, тим простіше їм ставало створити образ свого головного героя – юнака на ім’я Лапа Ягуара. Історія маленької людини, змушеної робити героїчні вчинки, стала ядром “Апокаліпсису”. “Головний лиходій у фільмі насправді не людина, а страх, – вважає Гібсон. – Герой повинен перебороти свій страх, а боротьба зі страхом актуальна для кожного з нас”. Для того, щоб підібрати акторів зі специфічною центральноамериканською зовнішністю, пошуки велися по свій Мексиці, особливо на Юкатані, у Мехіко, Оахаці, Веракрусі та Катемако. Підходящі обличчя також шукали у Південній Каліфорнії, Нью-Мехіко, в Едмонтоні, Калгарі, Торонто та Ванкувері. Троє акторів – канадці, двоє – жителі США, решта родом з Мексики та інших країн Центральної Америки, в тому числі 700 чоловік масовки.

Результат творчих зусиль Гібсона не дуже вразив глядачів і критиків у США, як і Кіноакадемію. Якщо врахувати, що високий рівень насилля у кадрі та рішення дати героям розмовляти на їх рідній мові, запропонувавши глядачам інших країн лише субтитри, не відлякнули публіку від “Страстей Христових”, напрошується висновок, що сама тема нової роботи зірки зацікавила не багатьох. Або ж не всім сподобались паралелі між суспільством майя, що потонуло в крові, та суспільством сучасним західним, які можна знайти у стрічці, якщо захотіти. Хоча вони все ж таки певною мірою врівноважуються типово американським мотивом про здатність воїна-одинака, переборовши свій страх, втекти від смерті і врятувати тих, кого він любить.

5 коментарів для “Апокаліпсис”

  1. Робота Гібсона як завжди на висоті. Його постановка, особливо розмови на мові носіїв сильно вражає. АЛЕ дуже слабо представлений побут індіанців майа, їх взаємовідносини. Також незрозуміла історія їх нападників. Тобто історична ретельність, якою славився Гібсон, почала трошки шкульгати. Воно і не дивно – массовість ведедо пониження якості.
    Окремо хотілося б додати, що навіть з дуже великого страху жодна людина не змогла б бігти дві доби із списом у боці і стрілою у п’ятій точці. отже кінець швидше притягнутий за вуха ніж історичний, тому, на жаль, я ця робота, на мою думку, є набагато гіршою, ніж попередні.

  2. Картинка дуже сподобалась – це вже позитивно. Деякі сюжетні деталі відверто напружують, але терпимо – я більше люблю сприймати картинку.

  3. Фільм, справді дуже чудовий!Історичні факти правдиво показані, ну й головний герой нічогенький!Але, жаль, що самого режисера дуже критикують, бо робить фільми він на дуже високому рівні, а заздрізники у всіх є!фільм – бомба, у порівняні з тими, які я до цього часу бачила.

  4. Обычно фильмы смотрю на PSP по пути с работы домой. На просмотр фильма уходит несколько дней.
    От просмотра этого фильма не смог оторваться, пока не досмотрел до конца.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *