Пограбування по-італійськи

Пограбування по-італійськи (The Italian Job / Ограбление по-итальянски). США, 2003. Режисер Ф. Гері Грей. У ролях: [Марк Валберг->mark-walberg], [Шарліз Терон->charlize-theron], [Едвард Нортон->edward-northon], [Джейсон Стетем->jason-statham], Сет Грін, Дональд Сазерленд.

1+1, п’ятниця 15 серпня, 22.50

Банда злодіїв, очолювана Чарлі Крокером (Валберг), здійснює майстерне пограбування венеціанського палацу. У команді є зрадник Стів (Нортон), який краде вкрадене у своїх друзів і вбиває наставника Крокера – Бріджера (Сазерленд). Щоб помститися за Бріджера, Чарлі звертається по допомогу до його дочки – зломщиці сейфів Стелли (Терон)…

itjob1

Стрічка Ф. Гері Грея («Одинак») є римейком знятої у 1969 р. англійської картини Пітера Коллінсона, головні ролі у якій виконали Майкл Кейн, Ноель Коуард та Бенні Хілл. Перше «Пограбування» стало зразком кримінальної комедії і прославилося завдяки ефектній сцені автомобільних перегонів; за його сюжетом навіть було створено однойменну комп’ютерну гру. Робота над новою версією тривала десять років. За цей час неодноразово змінювався склад сценаристів: серед них були Денні Білсон та Пол де Мео («Ракетник»), Ніл Пурвіс та Роберт Вейд («Помри в інший день»). Остаточний варіант сценарію написали Донна і Вейн Пауерси («Глибоке синє море»). Зйомки, які проходили у Лос-Анджелесі та Італії, почалися у серпні 2002 р., а закінчились у січні 2003-го.

Як і в першому «Пограбуванні», у римейку дія починається в Європі (перша сцена – погоня на венеціанських вулицях), проте потім переноситься у Лос-Анджелес (в оригіналі – у Турін). Змінився і жанр: у фільмі Коллінсона головними були комедійні епізоди, а у стрічці Грея ставку зроблено на «екшн». Але в обох випадках центральною сценою є перегони на автомобілях «Mini Cooper» (концерн BMW використав «Пограбування» для реклами нової моделі цієї машини). Для Валберга це вже третій римейк після «Планети мавп» та «Правди про Чарлі» («Зупиніть його, поки він не взявся за Шекспіра», – жартують американські критики).

itjob1

Хоча компанія «Парамаунт» і відкривала «Пограбуванням по-італійськи» літній сезон, на дуже великі прибутки вона не розраховувала: стрічці з 30-мільйонним бюджетом прогнозували 60-мільйонні касові збори. Однак фільм протримався у десятці лідерів прокату США сім тижнів, зібравши 96 млн. доларів, і змусив забути про попередні провали Валберга («Правда про Чарлі») та Терон («24 години»). Нової сторінки у жанрі він, ясна річ, не відкрив, але продюсерам досі не дає спокою думка про сіквел.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *