Принц Персії: Піски часу

Принц Персії: Піски часу (Prince of Persia: The Sands of Time / Принц Персии: Пески времени). Фільм “фентезі” / пригоди. США, 2010. Режисер [Майк Ньюелл->mike-newell]. У ролях: [Джейк Гілленхаал->jake-gyllenhaal], [Джемма Артертон->gemma-arterton], [Бен Кінгслі->ben-kingsley], [Альфред Моліна->alfred-molina], Тобі Кеббелл.

prince_of_persia.jpg

Принц Дастан (Гілленхаал), прийомний син короля, вважає, що його взяли на виховання через душевну доброту, однак одного дня виявляється, що він улюбленець фортуни, тому що у нього особливе призначення – врятувати світ…

Відеогру “Принц Персії”, яка відразу стала суперхітом, вигадав у 1989 р. Джордан Мекнер, випускник Єльського університету, письменник, сценарист, художник та режисер-документаліст. Успіх був не випадковий: автор ретельно проробив стратегію гри, вигадав цікаві, нешаблонні ходи, розумні загадки, хитрі пастки і до того ж зумів досягти плавних рухів героїв завдяки новому у ті часи методу ротоскопування, який дозволив аніматору використовувати кадри натурної зйомки. Мекнер примусив свого молодшого брата бігати й стрибати, знімав його рухи на відео і поєднував їх з зображеннями героїв. Ще одним нововведенням були битви на мечах – у ті роки персонажі відеоігор найчастіше били одне одного палицями або стріляли. У 2001 р. Мекнер разом з канадським виробником ігор Ubisoft розробив нову версію “Принца Персії” – “Піски часу”, яка стала одним з найгучніших хітів сезону.

Спроби запустити у виробництво екранізацію “Принца Персії” Голлівуд робив ще до появи нової популярної версії. У 1999-2000 рр. сценарист Робін Морнінгстар намагався домовитись з Мекнером про спільну роботу над студійним проектом, потім Джордан роздумував над ідеєю зняти за мотивами гри комп’ютерно-анімаційний фільм, але остаточно проект визрів у 2004-му, коли ним зацікавились студія Діснея та Джеррі Брукхаймер. Мекнер отримав більше мільйона доларів за написання сценарію, сюжет якого, попри численні переробки, зберігся практично без змін.

Автор гри заявив, що для нього головним зразком для наслідування є “Пірати Карибського моря”: “Замість дослівного відтворення сюжету відеогри ми беремо з неї найбільш привабливі елементи і використовуємо їх для створення нової історії – саме так, як сценаристи “Піратів Карибського моря” вчинили з тематичним розважальним парком Діснея”. Виконавчий продюсер картини Джон Огаст запевнив, що головний герой буде “середньовічним Індіаною Джонсом”. Сценаристи і продюсери довго не могли вигадати, чому королівський син б’ється, як відважний розбійник. Врешті-решт зупинились на версії, що принц Дастан – прийомний син короля.

На початку 2007 р. офіційно оголосили, що “Принц Персії” вийде у прокат 10 липня 2009 р., хоча у той момент ще не було ні режисера, ні головних виконавців. Брукхаймер намагався підключити до проекту Майкла Бея, проте той був зайнятий “Трансформерами”. Постановником “Принца” став британець Майк Ньюелл, який успішно здав іспит на звання спеціаліста з високобюджетних кіносеріалів, створивши стрічку [“Гаррі Поттер та Кубок вогню”->harry-potter-and-goblet-of-fire]. Подейкували, що на головну роль запросять Орландо Блума або американця східного походження Азіма Ахмада, однак принцом Дастаном став Джейк Гілленхаал.

1 коментар для “Принц Персії: Піски часу”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *