Професіонал

Стрічка, яку у нашому прокаті сховали під безликою назвою “Професіонал” (у Львові її можна переглянути у “Планеті кіно” торгівельно-розважального комплексу “King Cross Leopolis”), насправді називається “Вбивча еліта”, що краще відповідає її змісту. Бо йдеться у ній не про одного окремого професіонала, а про кількох представників двох кланів, між якими розгортається протиборство: з одного боку – професійні найманці-кілери, з іншого – колишні представники спецслужб. Обоє головних героїв є професіоналами найвищого класу, і обох грають харизматичні зірки.

killer_elite1.jpg

Стетем є [Стетем->jason-statham], подібних спеціалістів з кодексом честі він грає весь час (в [“Механіку”->mechanic], наприклад), тут він робить це не краще і не гірше, ніж в більшості інших своїх картин. [Клайв Овен->clive-owen], актор значно більш різноплановий, на цьому фільмі явно відпочивав як лицедій (жодних надзусиль від нього у даному випадку не вимагалось), натомість попрацював як спортсмен: бути на екрані гідним суперником у бійці зі Стетемом – не дуже просте завдання. [Де Ніро->robert-de-niro] у стрічці зовсім мало, проте більшість його екранних хвилин запам’ятовуються трохи краще, ніж екранний час двох вищезгаданих виконавців. У Івонн Страховськи занадто маленька роль, щоб можна було сказати щось по-справжньому позитивне чи негативне.

killer_elite2.jpg

Стрічка видається підкреслено старомодною: у часи, коли популярністю користуються гонконгівські бійці, войовничі кралі та вибрики у стилі Тарантіно, не так вже й часто можна побачити класичне протистояння між двома чоловіками, бойові навички та характер кожного з яких заслуговують на повагу. В інтризі немає практично нічого оригінального, хоча є думка про те, що будь-яка спроба поквитатися за минулі гріхи неминуче викликає ланцюгову реакцію, збільшуючи число жертв. Навіть енд тут не надто хеппі: він виглядає зовсім не як остаточне рішення конфлікту, а просто як фінал чергового розділу у безкінечній битві.

killer_elite3.jpg

Підсумок: міцний бойовик зі стандартним сюжетом та хорошими акторами. Екшн-сцен не так вже й багато, проте бійки між персонажами Стетема та Овена не розчаровують.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *