Доктор Стрендж

Черговий високобюджетний кінокомікс від Marvel – власне, цим усе й сказано: яскраве видовище, хороші актори, екшн та гумор, максимально доступний сюжет, обов’язкове згадування Месників і поява хоча б одного з них. На перший погляд – нічого принципово нового, однак є певні нюанси, що відрізняють стрічку від попередніх.

doctor-strange1


По-перше, вперше у даному циклі картин вводиться поняття “магія”. Те, як вона подається, змушує згадати у першу чергу [“Матрицю”->matrix] та [“Початок”->inception], і сцени з “дзеркальним” виміром дають привід для демонстрації вражаючих спецефектів (які виглядають особливо ефектно у форматі IMAX-3D, як у львівській “Планеті кіно” торгівельно-розважального комплексу “King Cross Leopolis”). Головний герой багато в чому схожий на Тоні Старка, але його шлях до самопізнання трохи інший. Іронія у тому, що всі навколо намагаються переконати Стренджа, що він не пуп Землі, проте саме завищена самооцінка, трансформуючись у непідробну відвагу, приносить йому перемогу у фінальному протистоянні: доктор наважується кинути виклик тому, що, як вважають усі інші, перемогти неможливо. Радує, що цього разу кульмінація не звелася до безкінечних вибухів і руйнувань, як це майже завжди буває у фільмах про Месників: це швидше двобій інтелектів та сил волі, а не чергова видовищна бійка.

doctor-strange2

Вибір [Камбербетча->benedict-kumberbutch] на головну роль стовідсотково вдалий: актор чудово грає і інтелект, і зарозумілість, і комедійні моменти, і як винахідливий герой Стрендж також переконливий. [Еджиофор->chivetel-ejiofor] теж гідно впорався зі своїм досить непростим персонажем, якого, натякає нам останній тізер, ми ще побачимо в зовсім іншому світлі. [Суїнтон->tilda-swinton] несподівана у ролі мудрої наставниці, з якої акторці вдалося зробити дещо більше (хоч і не набагато), ніж черговий Йода. На жаль, нічого хорошого не можна сказати про [Макадамс->rachel-mcadams], чия героїня не стає навіть повноцінним любовним інтересом Стренджа: її головне завдання – лякатися і голосно кричати. Марвелівські опуси зазвичай більше цікавляться героєм, ніж лиходієм, і ця стрічка не виняток: поганий хлопець Міккелсена позбавлений харизми та виразної особистості і не виглядає зловісним, загрозливим чи небезпечним. Інший, більший негідник – просто спецефект, що розмовляє.

doctor-strange3

Підсумок: картина пропонує практично все те, до чого нас привчив Marvel, з добре продуманим і зіграним головним героєм, бадьорим темпом оповіді та численними видовищними сценами. Сюжет не можна назвати оригінальним, однак у фільмі вистачає елементів, які освіжають чергову історію походження супергероя, роблячи її цілком розважальною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *