Той, що біжить лабіринтом: Ліки від смерті

Той, що біжить лабіринтом: Ліки від смерті (Maze Runner: The Death Cure / Бегущий в лабиринте: Лекарство от смерти). Антиутопія / фантастика / пригоди. США, 2018. Режисер Вес Болл. У ролях: Ділан О’Браєн, Кая Скоделаріо, Томас Броді-Сангстер, Джанкарло Еспозіто, Ейдан Гіллен, Баррі Пеппер, Патріція Кларксон, Роза Салазар.

maze-runner3_poster

З 25 січня стрічку “Той, що біжить лабіринтом: Ліки від смерті” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Томас (О’Браєн), Ньют (Броді-Сангстер) та їх однодумці продовжують боротися, рятуючи своїх друзів від корпорації, що шукає ліки від вірусу, який може знищити людство. Для цього їм потрібно пробратися до міста, де на них чекає чимало пасток і небезпек…

Ось і завершився ще один невеликий кіносеріал-антиутопія про “молодих дорослих”, як їх зараз називають. Не найгірший, але, швидше за все, останній, оскільки інтерес глядачів до стрічок цього жанру усього за кілька років суттєво охолонув. Власне, вже зараз картина сприймається як привіт з минулого – недавнього і все ж таки.

maze-runner3_1

Перша частина приємно радувала незвично вибраним місцем дії, відчуттям реальної небезпеки, виразними характерами кількох героїв і вдало підібраними на їх ролі акторами. Друга, позбувшись лабіринту, стала значно більше схожою на чергову молодіжну антиутопію, з юними рятівниками і дорослими негідниками, проте далеко не найгіршу у жанрі. Третя ж серія виявилась більш подібною до другої, ніж до першої, до того з ще меншою кількістю козирів. Герої добре знайомі, їх переслідувачі також, і тому сюрпризів майже немає. Є виразні екшн-сцени, наприклад, типово вестернівське переслідування потяга на початку і ще кілька погонь, проте фінал з руйнуванням міста вийшов занадто перевантаженим і хаотичним.

maze-runner3_2

Найбільше постраждали образи лиходіїв, які відносно непогано сприймались у попередніх фільмах. Саркастичний Дженсон у виконанні Ейдана Гіллена перетворився на однозначно двомірного, мало не карикатурного негідника, якого дуже важко вбити, а Ава Патріції Кларксон взагалі вийшла нецікавою. Головний герой чесно виконує просту сюжетну функцію – бігати, рятувати і знову бігати, однак характер його у жодній мірі не розвивається порівняно з другою стрічкою або навіть першою. Значно кращі справи у Терези Скоделаріо – зрадниці, яка тим не менш співчуває Томасу. Якраз вона в результаті стала достатньо складним, суперечливим персонажем. Колоритними залишились і герої, що з’явились в другій частині, Бренда (Роза Салазар) та Йорге (Джанкарло Еспозіто). І, як і раніше, значну роль, в тому числі в емоціональному плані, грає Ньют Броді-Сангстера.

maze-runner3_3

Підсумок: не провальне, але й недостатньо сильне завершення трилогії, яка спочатку подавала надії. Зацікавить, звичайно ж, прихильників першоджерела та перших частин і взагалі любителів такого різновиду антиутопій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *