Хижак

Хижак (The Predator / Хищник). Фантастичний трилер. США, 2018. Режисер Шейн Блек. У ролях: Бойд Голбрук, Олівія Манн, Стерлінг К. Браун, Томас Джейн, Треванте Роудс, Джейкоб Трамбле, Кіган-Майкл Кей, Альфі Аллен, Івонн Страховскі, Джейк Б’юзі.

the-predator-poster

З 13 вересня стрічку “Хижак” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Після того, як снайпер Квінн Маккенна (Голбрук) стикається з інопланетною істотою і забирає собі її шолом, його швиденько відправляють до психлікарні. А тим часом до Землі летить ще один зореліт, пасажир якого має знищити сородича, що зрадив свій вид…

І ще одне продовження чи перезавантаження чи переосмислення популярного колись кіносеріалу. Втім, популярного – це, мабуть, не дуже точне визначення. Перший “Хижак”, безумовно, свого глядача свого часу знайшов, переважно завдяки участі Шварценеггера і виразній присутності заголовного персонажа. Його сіквели ж не могли похвалитися Арні чи іншою зіркою такого ж калібру, тому справжніми хітами не ставали навіть тоді, коли спаринг-партнером Хижака робили Чужого. І, тим не менш, маємо ще одну стрічку на цю ж тему.

the-predator1

Цього разу в акторському ансамблі теж немає великих (або хоча б середніх) зірок. Є деякі непогані актори, але робити їм тут, фактично, немає чого, окрім як час від часу стріляти і дуже часто лаятися. Лайки у картині багато (щоправда, українські дубляжисти її трішки пом’якшили і замаскували), причому настільки, що якщо її викинути, зникне половина діалогів. Найгірше ж те, що з нового “Хижака” Блек вирішив зробити не простий, як двері, фантастичний трилер-бойовик (саме цим був перший фільм циклу і саме в такому контексті він сприймався), а комедійний, майже самоіронічний фантастичний трилер-бойовик, який пречудово усвідомлює, наскільки безглуздо все це виглядає, якщо хоча б на хвилину замислитися над подіями стрічки під час перегляду, і кепкує сам з себе. Гумору у картині багато, і це проблема, тому що він або грубо непристойний, або плоский, або ж (найчастіше) те й інше разом.

the-predator2

Найчастіше носіями цього не дуже вдалого гумору є група “психів”, колишніх військових з елітних підрозділів, яких з тієї чи іншої причини відправили на лікування (зробивши цілком правильно) і які стають основними переслідувачами Хижака. Жоден з них, в тому числі головний герой, не має ані крихти зоряної харизми. Можна, звичайно, сказати, що головна зірка у даному випадку – сам Хижак, і в цьому плані автори дійсно рухались у якомусь напрямку (їм здавалося, що вперед, проте це суперечливе твердження). Хижаків у фільмі двоє, один приблизно людських розмірів, а другий майже триметровий, ще зліший і з інопланетними песиками для вистежування здобичі. Однак зовнішність хижого прибульця давно усім відома, тому сюрпризів у картині немає зовсім, особливо для тих, хто бачив трейлери. Навіть екшн цього “Хижака” навряд чи когось вразить: є деякі непогані моменти, але в останній третині бої йдуть в лісі посеред ночі, і розібратись, що відбувається, не так вже й просто.

the-predator3

Фінал натякає на сіквел і, можливо не один – принаймні так хотілося б Блеку та студії. От тільки навряд чи: усі “Хижаки”, крім найпершого, ставали в тій чи іншій мірі розчаруваннями, і найновіший залишився вірним традиції. У 80-х він, мабуть, сприймався б краще, хоча до дійсно вартих уваги представників жанру його б не зарахували і тоді.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *