Людина-Павук: Навколо всесвіту

Людина-Павук: Навколо всесвіту (Spider-Man: Into the Spider-Verse / Человек-паук: Через вселенные). Анімація / фантастика / комедія. США, 2018. Режисери Боб Персічетті, Родні Ротман та Пітер Ремзі. Ролі озвучують: Шамеїк Мур, Джейк Джонсон, Хейлі Стейнфелд, Лів Шрайбер, Махершала Алі, Браян Тайрі Генрі, Ніколас Кейдж, Кріс Пайн, Лілі Томлін.

spider-verse-poster

З 13 грудня стрічку “Людина-Павук: Навколо всесвіту” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Майлс – звичайний підліток з Нью-Йорка, син афроамериканця і латиноамериканки. Одного дня завдяки укусу радіоактивного павука він отримує такі самі сили, як у Людини-Павука, і відбувається це тоді, коли негідник Цабе проводить небезпечний експеримент…

Здавалося б, що нового можна розповісти на великому екрані про Людину-Павука? Особливо з урахуванням того, що його історію переказували, з різними деталями, вже тричі, за участю трьох різних акторів? Виявляється, зробити це таки можна, якщо повністю змінити формат. “Навколо всесвіту” – комп’ютерний мультфільм, і саме з цим пов’язані його основні переваги.

spider-verse1

Як і у випадку з другою “Суперсімейкою” (з якою ця “Людина-Павук” змагається і ще буде змагатися у боротьбі за численні кінопремії у своїй номінації) чітко помітно, наскільки ширші можливості для супергеройського жанру надає анімація у порівнянні з ігровим кіно, яким би нафаршированим спецефектами воно не було. Таких стрибків між хмарочосами і польотів камери у фільмах про Павука ще не було, а карколомна кульмінація взагалі перевершує майже все бачене у супергеройському жанрі. Анімація фантастична, цілком заслуговує принаймні номінацію на “Оскар” – і неодмінно її отримає. З іншого боку, лише анімаційний формат давав можливість показати деякі варіанти Павуків. Якщо, скажімо, центрального персонажа та сорокарічного Паркера легко уявити собі і в ігровій стрічці, цього аж ніяк не можна сказати про нуар-Павука у стилі Богарта, футуристичну аніме-версію та Свина-Павука (чи думав хтось, переглядаючи кіно про Сімпсонів, що цей жарт заживе своїм життям?). Усі вони могли з’явитись виключно у мультфільмі.

spider-verse2

“Навколо всесвіту” багато чим нагадує “Лего. Бетмена”: так само надзвичайна кількість часом самоіронічних жартів, розрахованих у першу чергу на тих, хто добре знайомі з “павучим” міфом. Однак крім гумору у картині є чимала доза традиційної для історій саме про цього супергероя сентиментальності. Емоційним центом стрічки стали стосунки між юним недосвідченим захисником добра і його колегою, досвідченим, але розчарованим, зовсім не зацікавленим у ролі ментора. Як і слід очікувати, учень виявляється потрібним вчителю не в меншій мірі, ніж вчитель учню. Характери решти Павуків подані значно більш схематично, здебільшого вони зводяться до набору жартів, найчастіше візуальних, що теж зовсім непогано. Лиходії теж стереотипні, хоча в мультфільмі вдалося зробити те, що не вийшло в ігровому кіно, – зробити Кінгпіна (Цабе в українському дубляжі) дійсно загрозливим і небезпечним противником спритного супергероя. Достатньо глибоко прописана лінія стосунків головного героя з дорослими родичами, у першу чергу з батьком. Що ж стосується ниття і невпевненості у собі до останньої вирішальної хвилини – це теж ознаки саме Людини-Павука, з цим нічого не поробиш.

spider-verse3

Підсумок: видовищний і нестандартний за сюжетом кінокомікс, однаково багатий на гумор, дію та емоції. Рекомендується у першу чергу фанатам головного героя, а також усім любителям високоякісної пригодницької анімації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *